Ingrediente: frunze de pătrunjel .
Produs obținut prin deshidratare și mărunțire .
Valori nutriționale (pentru 100 g): valoare nutritivă 271 kcal, proteine 31,3 g, lipide 5,2 g, carbohidrați 42,4 g din care zaharuri 0 g, fibre alimentare 32,7 g.
Pătrunjelul (Petroselinum crispum) deshidratat ne este de ajutor în bucătărie în orice anotimp.
Îmbunătățește gustul mâncării, decorează felurite bucate frumos așezate pe farfurii și platouri și ne dă energie și vitamine mai ales în salate.
Uscat, pătrunjelul poate fi folosit în infuzii sau decoct, cu scop medicinal.
Pătrunjelul are un efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifică secrețiile, este antispastic, relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronșice, întărește sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menține elasticitatea vaselor, asigură o bună funcționare a aparatului genital.
Banalul pătrunjel este folosit de cele mai multe ori pentru decorarea mâncărurilor, ignorând calitățile lui nutritive și paleative.
Consumat sub formă de infuzie sau decoct, pătrunjelul este de ajutor în tratarea edemelor, infecțiilor, asteniei, tulburărilor sistemului circulator, hipertensiunii, reumatismului, anorexiei, astmului bronșic.
Aplicat extern, pătrunjelul contribuie la vindecarea plăgilor, înțepăturilor de insecte, contuziilor și pigmentațiilor pielii și înlătură durerile dentare.
Înainte de a folosi pătrunjelul în diete sau tratament naturist, consultați medicul de specialitate pentru a primi indicații personalizate privind afecțiunile, alergiile, alimentația copiilor și femeilor însărcinate etc.
V-am expus câteva argumente pentru a prețui și mai mult pătrunjelul și pentru a-l introduce în consumul zilnic, sub orice formă și în orice scop.
Să aveți poftă și să pregătiți hrană delicioasă și sănătoasă!