Uleiul de rapiță poate fi recunoscut ușor după culoarea aurie, mirosul pronunțat și gustul vegetal – aspru, dulceag, dar cu un punct ușor de amăreală. Uleiul de rapiță, numit și canola, este considerat a avea o mie de virtuți.
Secretul uleiului de rapiță stă în grăsimile bune pe care le conține, cruciale pentru o sănătate de fier, fiind uleiul alimentar al cărui profil în acizi grași este ideal în raport cu necesarul nostru zilnic (acizi grași polinesaturați ( Omega 3 si Omega 6) 29%, acizi grași monosaturați 64%, în timp ce acizii saturați sunt doar 6,8%).
Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță:
- anihilează trigliceridele în exces, are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge;
- ajută la reducerea hipertensiunii și la scăderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sânge pe artere și diminuând riscul apariției unor boli cardio-vasculare prin scăderea nivelului de colesterol;
- are un rol important în buna funcționare a creierului, datorită acizilor grași pe care îi conține, în special Omega-3, care intervin în prevenirea depresiilor.
Utilizarea uleiului de rapiță pentru tratarea anumitor afecțiuni se face cu recomandarea medicului.
Uleiul de rapiță este excelent în salate calde sau reci, combinându-se perfect cu gustul de lămâie, cu aroma cărnii de vită sau a celei de somon, cu legumele coapte, sparanghelul, pastele sau orezul fiert. Calitățile sale sunt distruse însă prin fierbere sau prăjire la temperaturi foarte mari.